top of page

POKUT YAYLASINDA VE ÇAMLIHEMŞİNDE YAPILACAKLAR ...

 

Pokut yaylası Çamlıhemşin merkezine 15 km mesafededir. Çamlıhemşin'den 4x4 araçla ulaşabileceğiniz yaylada yayla içine araç girişi yasaktır. Belli bir noktaya geldikten sonra aracınızı bırakmanız yürümeniz gerekmektedir. 

Pokut yaylası Faaliyetleri
indirqqq.jpg
Çamlıhemşin
Faaliyetleri 

Pokut yaylasına en yakın yayla Sal yaylasıdır. Orman içinden yürüyerek 20 dakikada geçebilirsiniz. Sırf orman içinden geçen en kısa ve en güvenilir yol olması sebebi ile yürümenizi özellikle tavsiye ederiz. Sal yaylası ve Pokut yaylası 1 günde gezebilirsiniz. Bazı misafirlerimiz yağmurda yürümekten çekinebiliyor ama yağmurda olsa yürünebilecek en kolay yoldur. Orman içinden geçerken fazla ıslanmazsınız. Herhangi bir rehbere de ihtiyacınız yok. Diğer bir yayla Hazindağ yaylasına 4x4 araçlarla ulaşım sağlanabilir. Pokut yaylasına gelirken bazen normal araçlar zorla da çıkıyorlar ama Pokut- Hazindağ arasındaki yolu 4x4 araçtan başkası geçemez. 30 dakika orman içinden devamında araç yolundan yürüyerek 3 saate ulaşabilirsiniz. Maçkun yokuşu biraz diktir ama gözünüz korkmasın. Kendine güvenen, sağlık problemi olmayan ve çok küçük olmayan çocuklarla yapılabilecek yürüyüştür. Daha ileri düzey yürüyüş rotası, Hazindağ- Amlakit ve Samistal yaylası yoludur. Sabah erken çıkmanız tempolu yürümeniz ve yemek ve dinlenmek için fazla oyalanmadan akşam karanlığına kalmadan dönmeniz gerekir. Bi rehber eşliğinde gitmenizde fayda var. 

Yürüyüş güzergahında çok nadir de olsa geyik görme olanağı vardır. Bi rivayete göre de ayı görebilirsiniz. Nitekim biz henüz yürüyüş güzergahı üzerinde ayıya rastlamadık. Renkli mantarlar, büyük gürgen ağaçları ve taş döşeli yollar yol boyunca görebileceğiniz şeylerdir. Orman terapisi için oldukça uygun bir güzergahtır. Bölgenin belki de size sunacağı en önemli terapi imkanıdır. Kendi başınıza gidebileceğiniz gibi rehber hizmeti almanız da mümkündür. Rehber hizmeti fıyatlarımıza dahil değildir. 

 

Havaların açık olması durumunda Kaçkar Dağları zirvesi, Kemer Kaçkar, Altıparmak dağları ile Sal, Hazindağ, Amlakit ve Kito yaylaları ayrıca kuzeyden Karadeniz, bazen özellikle Eylül aylarında Rus dağları görünebilmektedir. Bölgenin en can alıcı özelliği zaman zaman bulutların göl olması, günbatımı ve gece samanyolunu görebilecek olmanızdır. 

Yağmurlu havalarda yürüyüş mümkün olmakla birlikte eğer yürüyüş yapmak istemezseniz pilita sıcağında ruhunuzu, zihninizi ve bedeninizi dinlendirebilirsiniz. Ya da ailenizle televizyon olmadan sohbet edebilirsiniz. 

Yaylanın havasını almanız özümseniz için minimum 2 gece konaklama yapmanızı öneririz. 

Çamlıhemşin'de görülmesi gereken yerler Zilkale, Palovit Şelalesi, Çamlıhemşin konaklarıdır. Yapılması gereken faaliyetler Rafting ve Ziplinedır. Fırtına Deresi, Kemer köprüler ve Ayder bölgenin bilinen en önemli değerleridir. Şu an Ayder'de kentsel dönüşüm olduğu için biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Ayder kaplıcasında suya girin demek isterdik ama o da yenileniyor. İlçe merkezinde bulunan yöresel yemek yerinde dinlenebilir. Yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz. Çat Vadisi, Çat Köyü, Kito yaylası, Elevit, Trovit, Palovit, Amlakit ve Samistal yaylaları da çok güzeldir. Özellikle Samistal yaylası bölgenin en yüksek, en büyük yaylasıdır. 

Bölgede faaliyet gösteren birçok tur firması bulunur. Buklatur, Sendagez, Pokutsal tur bildiklerimiz. Ayder yaylasından başlayarak birçok yaylaya çıkan günübirlik turlar bulunur. 

İlçemiz dört mevsim ayrı güzellikleri vardır. Herbir mevsimin kendine has özellikleri kokusu vardır. Yazın sıcaktan kaçmak için serin ve yağmuru yaşamak için iyi bir alternatiftir. Bahar aylarında renkler muazzamdır. Kışın biraz daha yüksekte karın tadını çıkarırsınız. 

Kışın Ayder'de Kardan Adam Şenlikleri vardır. Pastacılar festivali de dikat çekici bir festivaldir. Pandemi sonrasında yeniden başlar diye umuyoruz. Kayak bölgede gelişmeye başlayan bir spordur. Çamlıhemşin yolu üzerinde ata binebileceğiniz yada insan sapanı ile adrenalin yaşayabileceğiniz tesisler vardır. Çamlıhemşin yolu üzerinde görebileceğiniz birçok rafting tesisi vardır. Zilkale yolu üzerinde özellikle çocukların ve gençlerin beğenisini kazanmış Maceraparkı tavsiye ederiz. Horon oynamadan tulum dinlemeden gitmeyin deriz. Muhlamayı muhakkak Sini Kafede yada Pokutyaylaevinde deneyin. Pokutyaylaevinde kahvaltı hizmetimiz yoktur yalnız. 

İleri düzeyde Kaçkar Dağları zirve turu ve çadırlı konaklama yapabilirsiniz. 

Bölgeye gelmeden önce çantanızda alternatif su geçirmez bir ayakkabınız ve yağmurluğunuz olsun. Katlı giyim tercih edebilirsiniz. Hava geçişleri hızlı olabiliyor. Güneşliyken birden yağmura yakalanabilirsiniz. 

Hediyelik olarak hemşin çorabı, bal, yayla peyniri, tereyağı, yaban mersini reçeli, puşi, şimşir kaşık alabilirsiniz. 

Ulaşım

Bölgeye en yakın havaalanı Trabzon havaalanıdır. Havaalanında araç kiralama imkanı bulunmaktadır. Havaalanı servisleri ile ulaşılan en yakın durak Ardeşen Havaş durağıdır. Trabzon'dan 2 saat sürmektedir. Bölgeye gelen otobüsler önce Pazar terminaline uğramaktadır. Pazar terminalinden kışın saat başı yazın yarım saatte bir Çamlıhemşin'e dolmuş bulunmaktadır. Çamlıhemşin dolmuşları ile Çamlıhemşin kent merkezine- Konaklar mahallesine ulaşılabilir. en kötü ihtimalle 1 saat sürmektedir. Pazar'dan dolmuşlarla Çamlıhemşin kent merkezinden ya da Konaklar mahallesinden Pokut yaylasına ulaşım yolun stabilize olması nedeni ile özel araçlarla(4x4) ya da en iyi ihtimalle yüksek araçlarla sağlanmaktadır. 13 km'lik yol yaklaşık bir saat sürmektedir. Talep halinde Ardeşen Havaş durağından da bu hizmet sağlanabilmektedir. Kalabalık gruplar için (15 kişi) unimog adı verilen üstü açık kamyon tipli araçlar bulunmaktadır. Fiyatlarımıza ulaşım hizmeti dahil değildir. Çamlıhemşin merkezden yaylaya ulaşım gidiş-dönüş 300 TL ile sağlanmaktadır. Ardeşen Havaş durağından alınması durumunda gidiş-geliş 100 TL'lik fark uygulanmaktadır. 

Yaylaya yürüyerek ulaşım mümkündür. Ancak oldukça uzun sürer. Şansınız varsa araç bulabilirsiniz. Fiyatlarımıza ulaşım hizmeti dahil değildir. Çamlıhemşin Merkezden Pazar ve Ardeşen merkeze saat 18.00'e kadar her saat başı minübus bulunmaktadır. Ücret 10 TL'dir. Çamlıhemşin merkezden Rize'ye sabah 8'de 1 sefer yapılmaktadır. Ardeşen Merkezden Havaş otobüsü kalkış saatleri ve ulaşım ücretleri için havaş servisini arayarak teyit almanızı öneririm.

14729223_10154164408759302_3348784412141184709_n.jpg
Kahvaltı ve 
Akşam yemeği

Filiz hanımın yemekleri bölgemizde oldukça meşhurdur. Kendisi yaz sezonu yaylada geçirmek ve daha butik yemek servisi hazırlamayı sevdiği için  Pokutyaylaevinde kalmak isteyen misafirlerimize hizmet veriyor. Evimizde sadece kahvaltı talepleri çok oluyor ama evimizde kalanlara daha huzurlu bir ortam sunma arzumuz buna engel oluyor. Filiz hanım muhlaması, çarhalası, ketesi, fasulyesi, turşu kavurması diye bir kavram var. Doğrusu bu konuda mütevazi olamayacağız.  Kendisine ait küçük bir bahçesi ve burdan topladığı otlardan vejeteryanlara da hitap ediyor. Yemekler serin havalarda pilita ateşinde hazırlanır. Evimizde kahvaltı ve akşam yemeği olarak iki öğün hizmetimiz oluyor. Genelde misafirlerimiz öğlen saatlerinde yürüyüşü tercih ederler ve yayla kültüründe iki öğün yemek kavramı vardır. Mutfağımız her daim açıktır. Hazırlık aşamasını rahatlıkla izleyebilirsiniz. Bazı misafirlerimiz mutfağa girmek ve kendi yöresel ürünlerini yapmak konusunda çok hevesli. Doğrusu biz de seviyoruz. İsrailli bir misafirimiz sayesinde bölgedeki leziz bir mantarı öğrenme imkanımız oldu. Başka bir misafirimiz sütlaçı badem ve fındık tozuyla hazırlayarak enfes bir tatla bizi tanıştırdı.  

Sini Yöresel Kahvaltı ve Yemek Yeri 

Filiz hanımdan yöresel lezzetler için mekanımızı ya da tariflere ulaşmak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz... 

bottom of page